Vírusriadó az országban… tesztelje védelmét most!

A napokban számtalan hírforrásban megjelent a hír, hogy egy új vírustámadás terjed és több cég számítógépes rendszerét megfertőzte. ransomware

Magyarországon egyelőre még csak egy országos méretű mobilcég jelentette a fertőzést.

A ransomware olyan malware, azaz rosszindulatú számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot.

Számtalan gyártó kínál megoldást a problémára több kevesebb pénzért azt állítva, hogy az övé az egyetlen megoldás.

De mit tehetünk mi „csóró” mezei otthoni felhasználók?

Az elmúlt években az általunk üzemeltetett számítógépeken egyetlen sikeres vírustámadást sem észleltünk.  Szűk családi körben is csak egy sikeres fertőzés fordult elő, de az operációs rendszer védelmi mechanizmusainak köszönhetően ezt a hibát is sikeresen elhárítottuk komolyabb adatvesztés nélkül.

Néhány jó tanács:
  • használjunk jogtiszta szoftvereket. Egy új számítógép vásárlása esetén ne csak a hardverre gondoljunk, hanem arra is milyen szoftvereket szeretnénk használni. Felejtsük el a „crack” és más hasonló feltöréses módszereket. Mert honnan tudhatnánk hogy az a program amivel a rendszerünket feltörjük, milyen más biztonsági funkciókat kapcsol ki a számítógépünkön.  Egy feltört rendszer olyan mint egy időzített bomba.
  • készítsünk rendszeresen biztonsági másolatot fontos adatainkról egy külső adathordozóra. Ez nem csak a vírustámadások ellen véd, hanem a számítógép meghibásodásakor is hasznos lehet.
  • frissítsük szoftvereinket! A szoftverek gyártása után nem ér véget azok fejlesztése. A használat során kiderülnek hibák, melyek javításait a gyártó a szavatossági idő alatt külön térítési díj nélkül a rendelkezésünkre bocsájtja. Másrészt az olyan népszerű programok, mint a Microsoft Windows ideális célpontjai a hekkereknek. A hibáit nyilvánosságra hozzák és azok a felhasználók akik elmulasztották a biztonsági frissítéseket még nagyobb veszélynek vannak kitéve.
Teszteljük védelmünket

Az alábbi linkre kattintva tesztelhetjük védelmünket néhány interneten érkező támadás ellen. Ha minden jól megy vírusvédelmi szoftverünk blokkolni fogja a szimulált támadást. Hátra dőlhetünk… és elgondolkodhatunk azon hogy naponta 10000 új támadó program születik világszerte, és mi csak néhányat teszteltünk…

http://www.wicar.org/test-malware.html

NSA, Wikileaks

Az NSA egy amerikai nemzetbiztonsági hivatal (kémügynökség), mely mint utóbb kiderült a világ összes nagyobb számítógépgyártó cégével kötött megállapodást, hogy már hardver gyártása során építsenek be olyan hátsó kapukat, melyeken keresztül az operációs rendszert megkerülve hozzáférhetnek az adott számítástechnikai eszközhöz. A Wikileaks egy sokat vitatott fórum ahol becsületes hivatalnokok megoszthatják a nagy nyilvánossággal ezeket a titkos megállapodásokat. Ez egyrészt jó mert senki sem szereti, ha a tudta nélkül kémkednek utána, másrészt időnként olyan hibákra is fény derül melyeket felhasználva a hekkerek továbbfejleszthetik támadásaikat. Ez történt a napokban is a WannaCry terjedése során. Használjunk vírusvédelmi szoftvert inkább egy ingyeneset, mint egy feltört fizetős változatot, és ne nyitogassunk meg olyan levelet akinek nem ismerjük a támadóját. Készítsünk rendszeresen biztonsági másolatot.

Kergessünk zombikat

Az alábbi linken zombigépeket tudunk követni (botnet vírusokat). Lehet hogy a mienk is köztük van?

https://intel.malwaretech.com/pewpew.html

Jó dolog a számítógép, de még mindig a papír a legmegbízhatóbb adathordozó.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .