Milyen a jó számítógép?

Gyakran keresnek meg azzal, hogy kellene egy jó számítógép. Legyen szó asztali PC-ről, vagy laptop-ról alegfontosabb kérdés ami bennem felmerül, hogy milyen az a „jó számítógép”?

Mitől jó egy számítógép

Ha számítógépeket árulnék, akkor ez a cikk talán a szokásos paraméterekkel is folytatódhatna a gigabyte-okról, és a gigahertzekről, de a legtöbb felhasználó nem szakértő, és ezek a számok sokszor inkább csak összezavarják, mint hogy alapot adnának az összehasonlításra.

alaplap

A véleményem az, hogy még mielőtt nekiállnának az emberek az olcsó kifutó vagy az üzletben árult „higgye el ez egy sokkal jobb gép” címkével kínált évek óta a polcon porosodó laptop vásárlásának, kérdezzenek meg egy független szakértőt, vagy legalább a konkurenciát. És ha már van egy jó ajánlás a fejükben ne hagyják magukat eltéríteni az üzletben, mert ez sajnos gyakran megesik. Otthon pedig, ahogy telnek a napok, frissülnek a szoftverek a korszerű verzióra, azt vesszük észre hogy a több mint 100 000 Ft-ért vásárolt masina egyre csak lassabb és lassabb lett.

Van akinek erőgép, van akinek csendes munkatárs

Az okos vásárló tudatosan választ. A legkevesebb pénzből, a legtöbbet szeretné kihozni.

A legjobb tanács amit a számítógép vásárláshoz adhatok, hogy gondoljuk át, mi az amire használni fogjuk, mit kell tudjon, mitől lesz igazán jó nekünk.

Máshogy kell megtervezni és megépíteni egy asztali gépet amit Anyának szánunk receptek vadászatára, szörfözésre a neten, vagy a Facebook böngészésre, és máshogy kell tervezni Apának a torrentezésre a házi videók összevágására, vagy a gyereknek tanulásra meg a játékra (amire az olcsó számítógép legkevésbé való).

A számítógépes hálózat otthon

Miről is van szó? Ma már aligha van olyan Internetes háztartás ahol egyetlen „számítógép” üzemel csak. Vegyük csak sorra:

  • Asztali PC,
  • Laptop,
  • Tablet,
  • Okostelefonok
  • esetleg NAS azaz hálózati tároló.

Mégis a legtöbben talán nem is gondolnak rá vásárláskor hogy az is egy lehetséges szempont lehet, hogyan tudjuk az új kütyüt a meglévő számítógépes hálózatunkba illeszteni. És itt nem csak a hardver, hanem a gépeken futó szoftver is fontos.

Erőforrásmegosztás az otthoni hálózaton

Mire jó a számítógépes hálózat, miért kell nekünk ilyen otthon?

A válasz egyszerű: az erőforrás megosztás = pénz és kényelem. Hadd fejtsem ki ezt akkor kicsit bővebben. Van egy számítógép otthon egy asztali gép. Mondjuk ezt használom munkára otthon, meg filmek tárolására. Van egy laptop a családba, amolyan mobil munkaállomás, van egy nagy tévénk, mobiltelefonok és nyomtató. Képzeld el, hogy ezek mind egy hálózatban vannak otthon…wifi-halozat

Letöltöm a filmeket, melyeket az asztali gépen tárolok. Ennek nagy tárhelye van, a laptopot néha magammal viszem, ezen dolgozom, de ne vesszenek adatok, rendszeresen biztonsági mentést készítek az asztali számítógépre. Persze mindez a háttérben történik, és csak a módosított fájlokról automatikusan. Ha valamit nyomtatni kell, ott a hálózati nyomtató, amihez bármelyik eszköz hozzáfér. Egy nyomtató az egész családnak. És ha van MiraCast a nagytévén keresztül mozizik vele a család. Persze mindehez kell egy jól beállított router, és gondosan összeválogatott szoftverek és hardver egységek.

Felhő alapú tárolás

A technológia fejődése nagymértékben megkönnyítette az otthoni eszközök, és különböző platformok közötti átjárhatóságot. Mindennapjaink része lett a számítási felhő, anélkül is, hogy tudomást vettünk volna róla. Ide mentik többek között a képeket az okostelefonok, és az újabb nyomtatók is közvetlen kapcsolódni tudnak fiókunkhoz, ha kell.

számítási felhő

Nem kellenek már kábelek, mert ott a WiFi, és a hálózati nyomtatóval akár mobiltelefonról közvetlenül is nyomtathatjuk a családi képeket.

Vezeték nélküli technológiák

Bluetooth vagy más kisméretű hálózati megoldások megkönnyítik az adatátvitel. Bluetoothon csatlakozik a hangszór, a billentyűzet és az egér ha…

De van a laptopunkban ilyen, vagy azt is külön kell megvásárolnunk valamilyen USB-s vagy kártyás megoldás keretében, mert az utóbbi esetben ez is külön költség lehet.

bluetooth adapter

Összegezve a fentieket egy új számítástechnikai eszköz vásárlásakor nem csak egy két paramétert kell figyelembe vennünk, hogy az a számítógép „jó” legyen. Egy autó vásárlásánál sem csak a motort nézi meg az ember, hanem számtalan más szempontot is figyelembe vesz mint pl. minőség, komfort, kényelem és praktikum egyaránt fontosak. Így van ez a számítástechnikai eszközökkel is. Egy jó számítógép akkor igazán jó, ha a gazdája vagy a család egy év múlva is elégedett vele.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .