Megőrült a billentyűzet

Megőrült a billentyűzet, vagy nem tudom mi történhetett? Nem tudom járt-e már valaki úgy, hogy amikor pont szüksége lett volna rá, bemondta az unalmast a munkaeszköze. Hát én pont így jártam ma. Megőrült a laptopom, vagy elromlott a billentyűzete, vagy ki tudja mi történhetett vele?!

Laptopbillentyűzet hibakeresés

Amikor elkopik a suszter cipője… kb. ahhoz hasonló szituáció amikor megadja magát az informatikus számítógépe. Régóta javítok már számítógépeket. A Dongó PC-ben én végzem a szoftverhibák felderítését, én vagyok a szoftveres. Ám ilyen hibával még nem találkoztam (a rövidzárlatot kivéve), amikor a billentyűzet valami őrült tudós körmönfont terve alapján a lehető legrosszabb pillanatban kezd furcsán viselkedni. örult-tudos

Mit tesz ilyenkor egy informatikus?

  1. kétségbeesik,
  2. iszik még egy kávét,
  3. megkeresi a hibát.

Az első két lépésen 10 perc alatt túljutottam, aztán szépen összeszedtem a gondolataimat és nekiálltam a munkának – csak úgy óvatosan – szoftveresen. Miután átgondoltam hogy víz nedvesség nem érhette, melegedés nem volt, sőt amikor kikapcsoltam még minden rendbe ment reménykedni kezdtem, hogy biztos csak valami szoftveres probléma lehet. Néhány évet megélt már velem, és talán már az ideje is itt van, hogy nyugdíjba küldjem ezt a 4-5 éves ultrabook-ot, azért még egy picit kibírhatná velem.

Belépés a BIOS-ba

Ha Windows-ban van a hiba akkor annak nem kéne jelentkeznie a rendszer betöltődése előtt. Több felhasználói fiók van a gépen, először is megpróbálok belépni egy másik fiókkal, hátha csak az adott fiókba íródott bele valami programhiba. Miután kitapasztaltam az „új billentyűzetet”, sikerült elővarázsolnom a megfelelő jelszavat (kis ollózgatás, némi BS), belépés után sem szűnt meg a probléma, még az oly nagyra értékelt Jegyzettömb is rejtett képességekkel rukkolt elő: az [e] betűre beírta a pontos időt és dátumot. Ez a trükk a jövőben még jó lehet – gondoltam -, de a bejelentkezési problémák is előrevetítették, hogy legalább rendszerszintű a probléma. Irány a BIOS. UEFI alaplapoknál a megfelelően telepített rendszer nem engedi olyan könnyen a belépést a BIOS-ba, Windows esetén (8-tól felfele), a rendszert kell megkérni rá, hogy a következő indításkor lépjen be nekünk. A helyreállítási konzolon „Speciális rendszerindítás” parancs alatt be is tudjuk állítani ezt. De nekem nem volt szerencsém, a BIOS-ban is furcsán viselkedett a laptop billentyűzete.laptop billentyűzet

Google a barátom

Nagyon úgy néz ki, hogy a probléma hardveres, itt az ideje felkeresni közös barátunkat Google-t. A problémát megtaláltam idegen nyelven, de néhány troll okoskodásán kívül tényleges megoldást nem találtam. Ha a Google nem is, van valaki aki mindent tud… „Nekem nincs szükségem a Google-ra, a feleségem tud mindent” tartja a mondás, hát írtam is neki…

…És tényleg! 😀 A családban ő a hardveres, és találkozott már hasonló hibával egy szervizelt laptopon, emlékei szerint a bejelentkező-képernyőn a nyelvi beállításokkal kellett valamit vacakolni. Még egy próba… de sajna Windows 8.1 alatt nincs ilyen lehetőség.

Rosszindulatú programok, vírusok

Az informatikus lusta ember. A Tesco messze van. Szóval mielőtt elugrottam volna egy másik billentyűzetért gondoltam adok egy utolsó esélyt a sokat emlegetett Windows-elmebajnak, és megnézem a vírusokat. Jogtiszta szoftvereket használok, de még aktív vírusvédelmi szoftver mellett is előfordulhat, hogy egy számítógép megfertőződik valamivel még a nagy nevű cégek termékei esetén is, ahogy volt infótanárom mondta sokszor:

„Egy fecske nem csinál nyarat.”

Valamikor amikor a kéretlen reklámprogramokra vadásztam a Chrome beépített víruskeresőjével persze eredménytelenül, maga a Google ajánlott fel egy programot, ha a Chrome nem jár sikerrel. Most is ezt a programot poroltam le, a frissítések telepítése után el is indult a keresés…

És láss csodát talált is 6 fertőzött fájlt valahol a Chrome felhasználói profilomon beleül. Én használom a Chrome felhőszolgáltatását a böngészési adatok szinkronizálásához, és ez a funkció talán egy bővítménnyel együtt átvitte a másik Windows profilba is a fertőzött fájlokat.

Vírusok eltávolítása

Nálam a Windows 10-re frissítés sajnos tönkre vágta a merevlemezre telepített gyári helyreállító fájlokat, szóval rendszer-visszaállítás egyelőre nem működik. Ráadásul az öreg ultrabook szoftvertámogatása is megszűnt a Windows 8.1-el, szóval driver-hiány miatt kénytelen voltam rövid idő múlva „Downgrade”-elni a Windowst. Ez azt a problémát hozta magával, hogy nincs automatikus helyreállítás.

Csak óvatosan a fertőzésekkel… első lépésben karanténba helyeztem a fertőzött fájlokat. És megtörtént a csoda! A következő bejelentkezésnél minden jól működött… Na de ilyet, még most sem teljesen világos, hogy akkor hova mi íródhatott be, hogy még a BIOS-ban is rendetlenkedett a billentyűzetem. De a probléma megoldódott.

A következő lépésben gyors kitakarítottam a Chrome böngészőt, töröltem a mentett fájlokat és visszaállítottam a gyári beállításokat. A mai nap telepített bővítményeket remélhetőleg más gépeken nem frissíti majd. Végül a karantén tartalmát is töröltem biztos ami biztos alapon. Az vírusvédelemnek úgyis meg volt már ez az „ajándék” az adatbázisában.

Lehet hogy lesz még folytatása ennek a történetnek, vagy lehet hogy más is jár hasonlóan a jövőben. Én a gyors keresésben nem találtam megoldást az interneten, ezért talán neked is segítségedre lehet az esetem, ha te is így járnál a jövőben.

számítógép vírus

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .