Webprogramozás, a 0. óra

A XXI. században az életünk nagy részét az Interneten töltjük. Híreket olvasunk, magazinokat nézegetünk, bújjuk a közösségi oldalakat, képeket és videókat töltünk fel és zenét hallgatunk az internetről. De vajon hogy lehetséges ez, mi van a színfalak mögött? Ha érdekelnek a válaszok, vagy esetleg szeretnél egy saját weboldalt, akkor ez a tanfolyam neked szól.

html kód

Egy olyan témában szeretnénk a segítségedre lenni, melyre nem csak hobbiként, hanem akár pénzkereseti lehetőségként is tekinthetsz a jövőben. Ez a téma pedig  a webprogramozás. Nagyon sok tanfolyam van az interneten, és egyre divatosabb az online tanulás. Egyre többen csinálnak weboldalakat is, de sajnos egyre több a mekmester-képző, ahol jó pénzért rövid idő alatt hihetetlen tudást ígérnek. Hát van egy jó hírünk és egy rossz is. A mi első két tananyagsorozatunk a HTML5 és a CSS3 teljesen ingyen hozzáférhető lesz a honlapon. Ha végigköveted velünk ezeket a leckéket képes leszel arra, hogy rendezett formában elhelyezz tartalmakat egy weboldalon, és azt is megtanulhatod, hogyan módosítsd ennek a tartalomnak a megjelenítést, beleértve a mai világban elengedhetetlen reszponzív (képernyőmérethez illeszkedő) weboldal készítését is.

Mi mindent megteszünk azért hogy segítsünk, és elmélyíthesd a tudásodat, mert hisszük azt, hogy ez a tudás mindenkié. Bármekkora munkát is fektetünk bele, kevesek vagyunk, ahhoz hogy megértsd hogy működik ez az egész, hogy sikeres legyél, kell még hozzá egy nagyon fontos tényező! Ez pedig te vagy. A te munkád, a szorgalmad az egyik legfontosabb. Hosszú lesz az út, és sok gyakorlás kell a sikerhez, de nem leszel egyedül, mert mi ott leszünk neked, ha elakadtál segíteni tudunk. És ott lesz még veled az élmény, ahogy lassan lépésről lépésre kialakul a saját weboldalad, melynek minden egyes centimétere, vagy pixelje a te kezed műve lesz.

 „Saját weboldalt szeretnék, mi kell hozzá?”

Nekem három dolog is eszembe jutott. Mindháromnak van előnye és hátránya is.

  1. Valamilyen weboldal készítő programot használsz. Az előnye, hogy gyorsan elkészítheted a weboldalad, csak a programot kell megtanulni használni. Viszont két hátránya is van; bármennyit is gyakorolsz vele csak annyit fogsz tudni, mint amennyit a program. Ahogy fejlődik a technika ez a tudás elavult lehet, és egy új programot kell vásárolnod, és kezdheted elölről a tanulást, ráadásul bonyolultabb dolgokat lehet meg sem tudsz majd valósítani vele.
  2. Valamilyen előre gyártott tartalomkezelő rendszert (CMS) rendszert használsz, ezzel már valószínűleg dinamikus tartalmat is (pl. adatbázisból generált adatokat) feldolgozhatsz, a Dongó PC is egy ilyen rendszerre épül (bár van benne kis szegelgetés), azért ennek is van hátránya. Ha valami egyedi dolgot szeretnél megvalósítani vagy vársz hogy valaki megírja neked a funkciót, vagy megbízol egy webprogramozót aki nem csak a programozáshoz ért, hanem ismeri a te kedvenc CMS-edet is. A másik nagy probléma, hogy ezek a rendszerek egy általános, mindenkinek mindenre jó legyen séma alapján készülnek. Sokszor fölöslegesen bonyolultak, és néha felesleges funkciókat is tartalmaznak. A bonyolult kód több hibalehetőséget és lassabb működést eredményez. Néha a hibák elhárítása komoly webprogramozói tudást is igényelhet.
  3. A végére hagytam a jó hírt meg a rosszat is. Mi a harmadik utat fogjuk bejárni, és talán akkor kezdjük a hátrányokkal. Ez a legnehezebb út, de nem kell megijedni a HTML/CSS-t bárki meg tudja tanulni, könnyebb lesz, mint egy idegen nyelvet elsajátítani. A jó hír pedig az, hogy teljes a szabadság, a weboldaladnak csak a fantáziád szabhat határt. Az itt megszerzett tudást pedig később még tartalomkezelő rendszerek szegelgetésére is felhasználhatod.

Nos, ha még mindig nem menekültél el akkor még egy jó hírem van, ehhez az egészhez nem lesz szükséged semmilyen különleges eszközre, vagy programra, csak egy webböngészőre (Chrome, Firefox), és egy egyszerű szövegszerkesztőre, mint a Notepad (Windows), a TextEdit (MAC) vagy a Gedit (Linux) alatt. És természetesen egy számítógépre billentyűzettel, elektromos feszültségre a konnektorban, és ha van macskád szükséged lesz egy radiátorra vagy legalább egy kartondobozra is, mert a macskák előszeretettel ülnek a monitor elé, vagy a laptop billentyűzetre ha az a legmelegebb pont a lakásban.

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni a tanuláshoz, és ha úgy érzed hasznos volt ez az információ legyen a napi jó cselekedeted hogy megosztod másokkal is.

cica dobozban

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .