Android vírus az okoskarkötőn

Ki gondolta volna? Ez a vírus az okoskarkötővel érkezett.

Yoho Sport trojai vírus

Az okoskarkötőhöz mellékelt kezelőprogram, amit a biztonságos Google Play forrásból telepítettem. Az hétvégi szokásos víruskeresés során fennakadt a rostán.

2017.okt 6-án bukkant fel ennek a Trójai vírusnak az első variánsa.

Néhány éve még hallani sem lehetett az Android vírusokról, most meg egy okoskarkötő, mint trójai faló ott éktelenkedik a személyes teremben.

Android Trójai Ügynök

Egy olyan rosszindulatú alkalmazás, amely egy mobileszközön fut a háttérben a felhasználó tudta nélkül.

Csendben várja a parancsokat egy C&C szervertől. Ezek a parancsok bármilyenek lehetnek kezdve a személyes adatok távoli kiszolgálóra lopásától, egy célzott DDOS támadásig ahol az eszközünket zombiként állítják csatarendbe egy internetes célpont ellen.

Az Android rendszeren gyakran elrejti magát, nem hoz létre ikont, és egy általános név alatt jelenik meg a rendszerben. Előfordul, hogy rendszeralkalmazásként tünteti fel magát, ezzel még jobban megnehezítve az azonosítást.

mt okoskarkotő

Melyik a legjobb vírusirtó androidra?

Szerencsére ma már számtalan ismert vírusvédelmi szoftver letölthető androidra. A teljesség igénye nélkül itt van néhány ingyenes megoldás az ismertebb nevek márkák kínálatából:

A Huawei/Honor mobilokon alapértelmezetten már telepítve van az Avast. A fenti trójai vírust is ez a program szűrte ki nálam a héten.

Meg kell említenem, hogy az ilyen mintázatú rosszindulatú alkalmazás őse már 2017. Október óta szerepel az ESET nyilvántartásában. Az ESET mobilvírusirtóját itt tölthetitek le, de ez sajnos nem ingyenes.

A kémprogram eltávolítók királya asztali gépeken a személyes kedvencem a Malwarebytes is kínál megoldást az okostelefonok védelmére. A fenti linken egy hónapig korlátozás nélkül használható változatot tölthettek le.

Ne legyetek védtelenek, legyetek óvatosak, és mindig tartsátok nyitva a szemeteket, ha a személyes adataitokról van szó.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .